• √ Snabb leverans
  • √ Fri frakt >1000 kr
  • √ Fri retur
Att göra upp en eld
Blogginlägg

Att göra upp en eld

ETT BLOGGINLÄGG FRÅN VÅRA VÄNNER "I SKOG OCH MARK" på temat eld

Blogg göra upp eld

Att ge sig ut i skogen för en fika och koka upp lite kaffe över elden är en riktig friluftsklassiker! Men hur gör man egentligen upp en eld? Har du stött på problem ibland med att elden varit väldigt rökig, eller varit svår att få igång? I detta blogginlägg tänkte vi visa er hur man bygger en eld snabbt och effektivt. För denna eld behöver du varken kniv eller yxa och dessutom är den helt enligt allemansrättens regler då allt naturmaterial kommer från döda fallna träd och grenar.

Alltid med i packningen

Till att börja med. Vi rekommenderar er att alltid ha en tändare i packningen, gärna en vattentålig variant. Sedan är det alltid bra att ha en backup i form av tändstål och tändstickor med.

Eldstål

Tändmaterial

När det kommer till att starta själva elden så finns det många olika typer av tändmaterial eller “tände”. Vi föredrar de naturvänliga varianterna med så lite kemikalier som möjligt.

Tändmaterialet ska vara något som fattar eld väldigt enkelt och som skapar en stor låga. Detta är viktigt då det kan vara så att pinnarna du lägger på där efter kan vara lite fuktiga och behöver lite extra skjuts för att fatta eld.

På bilden ovan ser du några olika typer av tändmaterial. Torrt gräs (vänster) är lätt att få eld på men brinner fort så man behöver ett ordentligt “fågelbo”. Tamponger (mitten) är perfekt att ha i packningen. De är små, lätta, vattentäta och kan användas som tändmaterial för elden. Det är bara att ta bort plasten runt om och dra isär materialet och lägga som grund för din eld. Björknäver (höger) är naturens egna supertände och brinner länge.

En bukett med granris är tipset

Nu när du har ditt tändmaterial är det dags att leta pinnar till elden.

Först samlar du många små pinnar från marken, du behöver en rejäl bunt men de bör inte vara tjockare än en penna i storlek (se bild ovan). Här samlar vi torrt granris i form av en bukett. Dessa är riktigt bra som grund för din eld!

Ved

Samla ved och pinnar där du är

Nästa steg av pinnar bör vara något tjockare, som din tumme ungefär (se bild ovan). Sista steget är att sampla pinnar som är lika tjocka som din underarm. Du behöver inte så många av dessa om du bara tänkt att koka upp lite kaffe på din tur. Om du där emot har tänkt att sitta kvar lite längre så samlar du såklart på dig mer.

Göra upp eld

Elda säkert

Se till att din eldplats är eldsäker, ren och städad. Bygg sedan din eld som en pyramid, detta är det bästa sättet att fånga upp hettan när lågan reser sig.

Börja med att lägga ditt tändmaterial i botten och se till att botten är torr. Ta sedan din hög med tunna pinnar och ställ det ovanför ditt tändmaterial. Gör sedan samma sak med pinnarna i tumstorlek. Vi hoppas att denna bild visar hur vi menar. Lägg sedan de största pinnarna i en V-form (öppningen av V-t bör vara i vindens riktning) och lämna ett litet gap mellan pinnarna bak så att syret kan transporteras genom elden ordentligt. Dessa större pinnar kommer sedan fatta eld med efter en stund och du kan även ställa din kaffekanna på dessa om du vill när det väl har tagit sig.

eldplats

Ta fram din tändare, tändstickor eller tändstål och få eld i tändmaterialet. Justera högen med pinnar som du ställt ovan tändet och se till att flamman letar sig igenom de olika lagren av pinnar som du byggt.

eld utomhus

Glöm inte att fika! 

Det kommer brinna fort och effektivt och sedan kommer pinnarna kollapsa på sig själva. Var försiktig med att lägga på de största pinnarna för fort ovanpå elden som du just skapat. Detta är ett vanligt misstag och kan leda till att man kväver lågan. Bäst är det att vänta tills lågan är mellan 20-30 cm hög innan man lägger på de större bitarna.

När elden tagit sig lite är det bara att ställa på kannan i elden och vänta på att kaffet kokar upp! När kaffet är klart är det bara att avnjuta det i dina favoritmuggar tillsammans med valfritt fikabröd!

Fika utomhus eld

Liknande artiklar

  • En Kåsa Kaffe - Femte årstiden

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Han delar med sig om sina tankar gällande den femte årstiden.

  • En Kåsa Kaffe - Recept utomhusmat

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Han delar med sig av recept på sina favoriträtter att tillaga utomhus.

  • En Kåsa Kaffe - Grillkorven

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin. Om grillkorvens betydelse. Att fjällvandra med barn. En fyndig berättelse om att inte krångla till det.

  • En Kåsa Kaffe - Vintertälta

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin från En Kåsa Kaffe. Erfarenheter från att vintertälta. Om att tälta året-runt.

  • Evelina Åslund. November –  Life is to be enjoyed!

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Evelina Åslund. Om november och vad mörkret gör med oss. Tid för reflektion och tid för vila.

  • En Kåsa Kaffe - Att uppfostra en frilufsare

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Viktor Lidin. Om att uppfostra barnen till friluftsmänniskor. Att fjällvandra med barn. En fin berättelse om att vara utomhus med barnen.

  • Evelina Åslund  - En lyckans dag på fjället

    Blogginlägg från vår Meindl-vän Evelina Åslund! Om en lyckad jaktdag på fjället. En spännande berättelse om ripjakt och att träna hundar.

  • En Kåsa Kaffe - Fjällen

    Blogginlägg från vår nya Meindl-vän En Kåsa Kaffe! Om att koppla ur och hämta kraft.

  • Med Kebnekaise som mål

    Varför ska ni göra som Byggelit? Och vad har dom gjort? Att ha ett gemensamt mål som ligger utanför arbetsprestationen kan hjälpa till att sammanföra en grupp individer och skapa större gemenskap på en arbetsplats.

  • En Kåsa Kaffe- Jägare & samlare

    Blogginlägg från vår nya Meindl-vän En Kåsa Kaffe! Om att ta vara på naturen och varandra.

  • Guide - Att laga mat utomhus

    En av de bästa sakerna med friluftsliv är att få i sig bra mat på ett smidigt sätt i samband med de olika aktiviteterna utomhus. I denna blogg försöker vi fokusera på de enklaste sätten att laga mat på utomhus.

  • Att hugga ved

    I denna post så kommer vi dela med oss av några av våra bästa tips när det kommer till ved och att hugga ved. Dessa tekniker fungerar såklart även ute i skogen!

  • Vandringstips

    I den här bloggen kommer vi dela med oss av några av våra bästa tips kring vandring. Sverige har några av världens finaste nationalparker, naturreservat och vandringsleder och lusten för att ge sig ut är stor! Men hur kommer man igång?

  • Meindls kategorisering

    Meindls kategorisering från A–D ger en visning om skons användningsområde. Se vilka skor & kängor som passar bäst för varje aktivitet och terräng.

  • Storleksguide

    Storleksguide för kängor och skor. Hitta enkelt din storlek för vandringskängor och skor.

  • Prova ut – gå in

    Vi tipsar om vad du ska tänka på när du provar ut & senare går in dina Meindl-kängor. Rätt passform & modell är viktigt för upplevelsen av ditt äventyr.

  • Skovård

    Guide till rätt skovård. Lär dig hur du skall vårda dina skor & kängor från Meindl. Tips om kängvård, användning och förvaring, för längre hållbarhet.

  • Vinterbona kängorna

    Vinterbona kängorna/stövlarna för användning under vintern. I vår guide finns både tillbehör & tips på hur du håller fötterna varma & slipper halka.

  • Meindl Strumpguide

    Rätt strumpor är viktig för komforten i ett par skor, gör stor skillnad för skoklimatet & minskar skavsår. Meindls strumpguide guidar dig i strumpdjungeln.